Sayfalar

31 Temmuz 2010 Cumartesi

Sevgili Günlük- Cunda' dayız 1

 

       Evet, Çarşamba'dan beri Cunda'dayız. Otelimiz fotoğraflarda göründüğünden çok daha güzel çıktı. Odalardaki konfor, estetik ve teknoloji muhteşem. Her detay düşünülmüş. Oda sayısı az olduğu için hizmet te olağanüstü hızlı ve düzgün. Oteli ben bulduğum için, eşimle konuşurken sürekli kendime pay çıkarıyorum, o başka :) Bu arada Yaprak Dökümü' nün Tahsin'i "Ahmet Saraçaoğlu" ve eşi, Haneler'in Yaban'ı  "Fırat Doğruloğlu",  "Melisa Sözen" ve eski bir devlet bakanımız da buradalar.

        Perşembe akşamı güneşin batışını izlemek üzere Şeytan Sofrası'na gittik. Fakat nasıl bir izdiham anlatamam. Bütün Ayvalık'taki insan ve araçlar oradaydı sanki. Farkında olmadan süper bir zamanlamayla, gittik, oturacak yer bulduk, 3 dk.ya kalmadan güneş battı ve biraz dolaşıp otele döndük. Eşim, "gidince kimseye Şeytan Sofrası'na gidin demeyeceğim. Herkes birbirine söylediği için gereksiz ünlenmiş, nereye o kadar yüksekten baksan etkilenirsin" , diyerek  olayı bitirdi. Doğruyu söylemek gerekirse ben de beklediğimi bulamadım. Güneşin batışını bizim oralardaki tepelerden de aynı ekilde izledik çoğu kez, belki ondandır. İnsan kalabalıklığı ve gürültüsü dolayısıyla büyüsü bozuldu belki de bilemiyorum...
       Denizden babam çıksa yerim cinsinden olan oğlumla ben, deniz ürünlerine doyduk bu gece. Cunda'ya gidip yenecekler arasında kabakçiçeği dolması (çok çok sevdik), değişik otlar (deniz börülcesi,  asparaça, hindiba, turp otu) midye dolma, kalamar, tekir balığı yedik. Daha tadına bakmadığımız onlarca ot ve adını duymadığım balık çşidi vardı. Cunda'ya özel Papalina balığı istedik ama mevsimi değilmiş. Tekir balığını da ilk kez yedik. Mis gibi deniz kokan, görüntüsü barbuna benzeyen, bence barbundan çok daha lezzetli bi balıktı. Servis te çok ilgili ve hızlıydı.
      

       Fotoğrafları dün akşam yemeği için gittiğimiz Cunda merkezde çektik. Ününü çok kişiden duyduğumuz  Bay Nihat'ta yiyecektik ama reservasyonsuz düzgün bir masa bulmamız mümkün olmadı. Pazartesi' ye kadar da dolu deyince, yine daha önce nette gördüğüm , meşhur Taş Kahve'nin hemen yanında,  Artur'da karar kıldık. Bir de Deniz Restaurant vardı ününü duyduğum. Onu henüz denemedik.

       Yemeğin üzerine Taş Kahve'de güzel bir dibek kahvesi içelim, dedik ama yer bulmak ne mümkün. Kahve keyfimizi yarın akşamüstüne erteleyip, hediyelik alışverişimiz için Cunda Sahil Pazarı' na daldık. Aşağıdaki vitrin pazardaki bir sokaktan. Otantik giysiler satan bir dükkandı. O dikiş makinasına bayıldım.
Adım başı görebileceğimiz deniz kabuklarından yapılan hediyelik eşya tezgahları büyüleyici güzellikteydi.
Seni sevdim Cunda :)

26 Temmuz 2010 Pazartesi



GÖNÜL DOSTLARIMIZDAN ÇOK ÖNEMLİ RİCAMIZ VAR

Ülke çapında engelli çocuklarımıza yönelik farkındalığı sağlamak ve toplumsal duyarlılığı geliştirmek amacı ile,
gönüllüler tarafından (ekte örneği bulunan) el broşürleri dağıtımını düşünmekteyiz.
Ülke çapında broşür dağıtımı konusunda bizlere gönüllü olarak destek olmak isteyenlerin,
Derneğimize mail atarak el broşürleri talep etmelerini ve çevrelerinde dağıtabilecekleri miktarı bildirmeleri önemle rica olunur.

Broşürler elden veya kargo ile belirttiğiniz adrese ücretsiz olarak gönderilecektir.
Broşürlerin gönderileceği bir adres ve tarafınıza ulaşabileceğimiz bir telefon numarası rica olunur.

Broşür dağıtımı konusunda destek olan kurum, kuruluş ve şahıslara hizmetleri karşılığında teşekkür belgesi ile onurlandırılacaktır.
Toplumsal dayanışma gerektiren engelliler konusunda desteğiniz ve gönüllü olmanız çok önemli.
Engelli çocuklarımıza uzatacağınız el ve destekler nice hayatların kurtarılmasına neden olabilecektir.

Bir hayat da siz kurtarın.

GELİN HAYATI BİRLİKTE PAYLAŞALIM.
Buna ihtiyacımız var.
Saygılarımla.




Kemal DEMİREL | Genel Başkan

Tel : 0216 441 08 34
Fax : 0216 459 87 28
kdemirel@bedd.org.tr
www.bedd.org.tr



Yalı Mah. Menekşe Sok. No: 6
81540 Cevizli - Maltepe
İstanbul - Türkiye

23 Temmuz 2010 Cuma

Jean Üzerine Keçe Kuş Aplike


Burada ve burada yazdığım ve yaptığım jean aplikelere bir yenisini ekledim. Yine renkli, yine kuşlu. Amerika'ya uçtu :)
        Kendime ev tipi overlok makinası aldım. Bu aralar istem dışı kendimi dikiş dikerken buluyorum. Keşke daha önce alsaymışım diye kafamı duvarlara vurmama az kaldı. Sürekli terziye ya da overlok makinası olan birine taşınmaktan bıkmıştım. Dün kendime 1.5 saatte bir tunik diktim. "Dikişi gösteren ütüdür ütü" atasözüne "overloğu" da eklemek istiyorum.
                                                        Herkese mutlu hafta sonları diliyorum...

15 Temmuz 2010 Perşembe

Asya ve Duru İçin Kuşlu Kapı Süsü

       Geçen gün önizlemesini yaptığım ikiz bebek kapı süsüm bitti. Kargolamadan önceki son hali böyle oldu... Beğendiniz mi? Bebişler ve anneleri için dua edin. Doğmalarına sadece bir hafta gibi kısa bir süre kalmış çünkü :)

       Anneleri ilk olarak tırtıl şeklindeki lambayla başlamış odalarının dekorasyonuna. Konsepti ona göre sürdürmüş ve tamamlamış. Tırtılı biryerlerde mutlaka kullanmamı istedi ve bu şekilde kullandım.
Çok güzel ve upuzun bir ömür diliyorum bütün aileye. Kuşalrım mutluluk ve huzur getirsin size. İyi günlerde kullanın...

14 Temmuz 2010 Çarşamba

Önizleme- Mutfağım

      Bu da mutfakta yaptıklarımızın önizlemesi. İlk fırsatta son izlemeyi de yapıp paylaşacağım. Şimdi öz hakiki su böreği yemek üzere huzurlarınızdan ayrılıyorum :)

Önizleme Bilmem Kaç...

       Oh ne zamandır teknik konulardan dolayı sayfam resmi gazeteye dönmüştü. Bu ara sürekli nazar kuşlarından çalıştım. Malum sünnet sezonu... Kestiren kestirene :)  Artık mavi-beyazdan baygınlık gelmişken bu sipariş ilaç gibi geldi. Henüz anneye sorma aşamasındayız. Onu beklerken önizlemesini sizlerle paylaşayım, dedim. Bebişlerin gelmesine çok az kalmış. Tahmin edeceğiniz gibi ikiz bebek kapı süsü bu...

9 Temmuz 2010 Cuma

İnternetten Satış Yapma ve Vergilendirme Konusunda Son Bilgiler

Pasaj forumdan Sevgims nickli üyenin yaptığı çok faydalı bir açıklamayı alıntılamak istiyorum. Oldukça faydalı bilgiler içeriyor. Buyrun:
-7061 sn. önce #18679
Merhaba, Benim annem Mali Müşavir,bende vergi mükellefiyim 12 yıldır.Vergi mükellefiyetim kendi mesleğim sebebi ile devam ediyor.Gelir vergisi mükellefiyetime kdv vergisi mükellefiyeti eklettim. Bahsi geçen konu doğrudur ve kar amacı güdülen her satışı faturalandırmak icap etmektedir.Şöyle bir yol izleyebilirsiniz,bağlı bulunduğunuz ilçedeki vergi dairesinde tc kimlik numaranız ile kdv vergisine tabi gelir vergisi vergi mükellefiyeti açtırıp,muhasebe işlemlerinizi kendiniz takip edeceğinizi ve beyannamelerinizi kendiniz vereceğinizi(belirli bir limitin altında geliriniz olduğunda bir muhasebeci ve/veya mali müşavirin denetimi altında olmanız gerekmiyor) beyan ettikten sonra,bir kırtasiyeden fatura koçanı ,işletme defteri ve vergi levhası alarak noterden tasdik ettireceksiniz.Sonrasında her yaptığınız satışı faturalandıracaksınız ve ilgili dönemde gelir ve giderlerinizi beyannameniz ile internet vasıtası ile (e-beyanname) ibraz edeceksiniz.eğer geliriniz giderinizden fazla ise vergi ödeyeceksiniz.Gideriniz fazla ise sadece damga vergisini ödeyeceksiniz.3 er aylık vergi dilimlerinde gelir geçici vergisi ve yıl sonunu takiben gelir vergisi düzenlemelisiniz.Bu aşamada satış yapmakta olduğunuz sitelerin yükümlülüğü yalnızca kendilerine ait gelir ve giderlerini kapsamaktadır.Her bir satıcının kendine ait vergi yükümlülüğü bulunmaktadır.Sizlere nacizane tavsiyem şu olabilir,satış bedelinize sattığınız mala göre yüzde sekiz veya yüzde onsekiz kdv yi ekleyerek fiyatlandırıp,her ay beyannamenizi ibraz edebilirsiniz.Vergi mükellefi olduğunuzda her ay vergi ödeyeceksiniz anlamına gelmiyor,sadece kar ettiğinizde vergisini ödersiniz.Bu durumda aldığınız hammaddeleri de haliyle belgelemeniz gerekir.Bunları gider olarak gösterebilirsiniz.Söyleyebliceklerim bunlar.Sizlere destek olmak,yol göstermek isterim. Hepinize bol satışlar,hayırlı kazançlar diliyorum. Sevgim

7 Temmuz 2010 Çarşamba

İnternetten Satış Yapma ve Vergilendirme Konusunda Yeni Bilgiler

Birçok arkadaşmız hala inanmak istemese de, hatta bunları yazdığımız için sorumlu-suçlu tutulmuş olsak ta, kızsanız da bu durum gerçekten dikkate alınacak kadar önemli. Ben hafta başı gidip sorarım, dedim vaktim olmadı. Yarın da yazlığa gidiyoruz. Şimdilik Pasaj dükkanımı boşalttım. Zaten Pasaj'dan gelen cevaplar da bizim açımızdan güven verici değildi. İlk olarak Destek ekibine durumun doğruluğunu sordum. Gelen cevap şuydu;
Merhabalar,
Pasaj.com, sadece gerçekleşen ürün satışları üzerinden tahsil ettiği KDV dahil komisyon ücreti için satıcı adına bir hizmet faturası düzenleyerek, satıcıya teslim etmekle sorumludur. Bunun dışında pasajınızdan yapacağınız satışlarda, ticari vergi mükellefi olup olmadığınız tarafımızca denetlenmemektedir. Örneğin kurumsal üye girişi yaparak, pasajlarında seri üretimi yapılan ürünleri satan üyelerimiz fatura düzenlemek durumundadır. Fakat bireysel üye olup da evlerinde üretim yapan kullanıcılarımız bu açıdan denetimimizde değildir. Bu konuda sorumluluk ve yetki tamamen size aittir. İyi günler.

Teşekkürler...

Pasaj Ekibi
Daha sonra ise endişerimden dolayı hesabımı kapatmak istediğimi yazdım ve gelen cevap şuydu.
Merhaba,

Maliyenin bu konuda belirlediği bazı kriterler bulunmaktadır. Pasajınızdaki aylık toplam işlem sayısını göz önünde bulundurarak, satışlarınızın maliyenin belirlediği kriterlere uygun olup olmadığına dair yorum yapabilirsiniz. Ancak konu ile ilgili detaylı ve sağlıklı bilgi almak bir mali müşavire danışmanız kanımızca daha doğru olacaktır. Tüm bunlara rağmen pasaj üyeliğinizi sonlandırmak isterseniz, pasajınızda yer alan içeriği ve profilinizdeki bilgileri silmeniz yeterli olacaktır. Zira, kullanılmayan hesaplar ilerleyen zamanlarda sistem tarafından otomatik olarak iptal edilmektedir.

Sevgiler...

Pasaj Ekibi
   Limonyeşili bizzat bulunduğu yerdeki vergi dairesi yetkilileriyle görüşmüş. Çıkan sonuçlar için yazısına buyrun...

5 Temmuz 2010 Pazartesi

Sapanca Kırkpınar El Sanatları Festivali'ndeydik...

       Önceki yazımda bahsettiğim Kırkpınar El Sanatları Festivali dün sona erdi. Katılımcı olamadığıma görünce bir kez daha üzüldüm ama Pasaj'dan tanıdığım birçok arkadaşımla tanışmaya vesile oldu. Fotoğraftakiler Pasaj'dan Berrin Atasoy, Yonca (Woodpainter) ve Anblack (Gül). Hepsinin standları yanyanaydı. Ayrıca Renkli Tasarımlar, Sevgim Takı ve Gönen Oyacısı da oradaydı. Onlarla da tanıştık. Bizim akşama başka programımız olduğu için öğleden sonra gidebildik. Sıcak olduğu için katılım azdı. Fakat akşamdan itibaren katılım çoğalıyormuş. Arkadaşlar oldukça güzel satış yapmışlar.

 Festivali düzenleyen Neslihan hanımla yüzyüze tanışamadık. Kısa süreliğine eve gitmiş, karşılaşamadık.
Kuzenim Tolga'nın ve eşi Elif'in de standı vardı.

2 Temmuz 2010 Cuma

2. Geleneksel Sapanca-Kırkpınar El Sanatları Festivali Başladı!!!

       Geçen yıl çok katılmayı çok istemiştim, kuzenimin düğün tarihiyle çakıştığı için katılamadım. Bu yıl kesin katılırım, dedim. Bir takım sağlık problemleri ve sonrasında çoğalan işlerim dolayısıyla hazırlanamayacağım için başvurmadım. Şu anki durumuma bakıp, çok isabetli bir karar verdiğimi düşünüyorum. Kuzenlerimin de orada standı var, hiç olmadı onlarla beraber stand açarım, dedim ama kenarda köşede yapılmış pek birşeyim yok. Aklım kaldı, fakat çok yetenekli birçok arkadaşım orada olacak. Ben de Cumartesi ya da Pazar günü onları ziyaret etmeyi düşünüyorum.


       Festival bugün başladı. 3 gün sürecek. Ağustos' ta tekrarlanacak.Az önce şiddetli yağmur yağarken onları düşündüm. İnşallah ıslanmamışlardır. Gitmek isteyenler için özellikle İstanbul'dan sadece 1 saat 15 dk. mesafede. Hem bu vesileyle güzel bir Pazar gezisi yapıp, balık veya yöresel yemekler yiyip dönebilirsiniz.

       Festivali düzenleyen Neslihan' cığıma sevgiler ve kolaylıklar diliyorum :)

Durumun Ciddiyetini Anlamayanlar İçin...

Bir önceki yazımda yazdığım internet üzerinden satışlara gelmesi beklenen cezalarla ilgili araştırma yaparken burada buldum. Lütfen yorumları da okuyun.

Özellikle alıntıladığım aşağıdaki yoruma dikkat...
  1. Emre demiş ki:
    e-mail yayınlanmaz ve gerekli demişsiniz bu formda. Bu nedenle gerçek emailimi yazdım bu forumu yöneten kişi sanırım emailimden websitemin adresinide görebilir. Zira aynı isimle gittigidiyorda daha geçen sene 2009 başında satışa başlayan ve 2009 da 7500-8000 adet satış yapan bir satıcıyım. Yukarıdaki arkadaşın verdiği isimlerde , binanın kat numarasıda doğru hatta bir de 3. katta müdür beyle görüşecek.
    Ancak endişelenmeye gerek yok. Evet faturasız işlem yapan herkes ceza yiyecek ve her zaman olduğu gibi Ankaradaki maliye bakanlığı İzmir ilini pilot bölge seçti.
    Ben bakanlıkta bekleyen internet satışına yönelik kanunun çıkmamasından ve muhasebecimin ısrarları üzerine allahtan kayıt altına girmiş ve gelirler müdürlüğüne diyerek tüm satışlarımı muhasebeleştirmiştim. Zira beni çağırdıklarında masada 120 bin liralık sadece 2009 ait ceza beni bekliyordu. 2010 mayıs itibarı ile satışlarımın 18000 adete ulaştığı düşünülürse , 300 bin lira civarı bir ceza ödemek durumunda kalacaktık.
    Bireysel hesaptan satış yapanların tamamı artık işletme kurmak, muhasebeci tutmak stopaj ödemek ve bağkurlu olmak durumunda. Bu herhalde sadece Türkiye’de olur. 2000 yılından bu yana Amerikan eBay sisteminde satış yaparım, tüm Dünya yapar ne avrupa ülkelerinde ne de afrikada böyle bir uygulama yok.
    Hepimize geçmiş olsun.
    Belge sormuşsunuz ancak bulamazsınız zira görüşmede her faturasız işlem için 160 lira ceza tutanağı imzalatıyorlar ve evinize 4 ay içinde postayla gönderiyorlar. Benim 7500 satışı 750 kişiye yaptığım tespit edilmiş ellerinde de 750X160 tam 120 bi n liralık ceza vardı. Yan masadaki çoçuk gitar teli alıp satıyormuş 9 eylülde öğrenci.
    Kısacası bu dalga tüm illere yayılır yakında bakalım İstanbullular ne yapacaklar. Zira 1 haftada İzmirden satış yapan GG dükkan sayısı %80 azaldı. Buyrun GG den bakın isterseniz.
    Geçmiş olsun


       Bu arada şunu da yazmadan edemeyeceğim. Yurtdışından gümrüksüz ürün getirip satıp kar edenler hak ediyor bu vergilendirilmeyi ama amatörce el emeğini satanlara yapılmamalıydı bence. Neyse ben hafta içi eski muhasebecimle görüşüp yol-yordam soracağım. Evden çalışan kadınlara 100 lira prim indirimi vardı bir ara. Hala devamsa, dükkanla birlikte kapattığım Bağ-Kur hesabıma kaldığım yerden devam edeceğim. Bu arada bu cezalar hemen şıp diye değil, önümüzdeki sene kesilecekmiş. Yani geçti-gitti diye düşünüp boşlamayın. Geçen yılki satışlar bu yıl sorgulanmaya başlanmış çünkü...